Status
Som mange ved, har store dele af de olivenproducerende lande i Middelhavsområdet haft endnu en udfordrende høst. Manglende regn er en stor del af forklaringen, men også hedebølge omkring blomstringstidspunktet, og kraftig regn i høstperioden har været medvirkende faktorer til, at høstudbyttet for andet år i træk er langt under normalen.
Dette påvirker naturligvis priserne, og vores olier er ingen undtagelse. Derfor vil I opleve, at priserne vil stige. Vi har gjort alt, hvad vi kan, for at holde disse prisstigninger nede, for en af vores målsætninger er, at så mange som muligt kan få adgang til kvalitetsolivenolie. Men da vi også er underlagt markedskræfter, er det, hvad det er…
Nye olier
Hvis I har været inde på vores webshop, vil I opdage, at en del af vores olier er markeret som udsolgt. Det bliver der lavet om på i den kommende tid. To olier er på vej ind, og forventes at være tilbage i shoppen senest midt i december. Det drejer sig om vores egen Picual (den orange dame), og en Frantoio fra OliOliBio.
Om de to olier er der følgende at sige:
På trods af et Annus Horribili i Jaén-provinsen, (verdens største olivenproducerende område), er det lykkedes møllen Puerta de las Villas at lave en helt fremragende Picual (den orange dame) til os. Den er høstet på halvmodne oliven, og den dufter og smager ganske enkelt vidunderligt. I vil opleve, at flasken denne gang ser lidt anderledes ud end den, I er vant til. Møllen spurgte, om vi havde lyst til at afprøve en anden flaske, og vi sagde ja. Vi er spændte på, hvad I synes
Frantoioen fra OliOliBio kender nogle allerede. Det er den i den meget smukke, irgrønne flaske. Igen i år har vi valgt at købe et mindre parti hjem. Olien ligger i den dyre ende, men leder man efter en gave til en ganske særlig person (som sagtens kan være én selv), fås det ikke ret meget bedre. Det er slik på flaske. Alle flasker er nummererede og der produceres i et begrænset antal, heraf navnet ”Limited Edition”.
Rosario Manzanilla Cacereña (den grønne dame) forventer vi tidligst ultimo januar, nok nærmere februar. Måske vil Rosario Early Harvest dukke op lidt før.
Fra høst til Danmark
Nogle af jer har spurgt, hvorfor der går måneder fra høst og til vores olier lander i Danmark. Det er der flere grunde til. For det første skal olien dekantere, derefter filtreres. Der skal også laves laboratorieanalyser og smagspanelstest, så vi er sikre på, at olien lever op til værdierne for at være en kvalitets-ekstrajomfruolivenolie. Når dette er sket, sendes olieprøver til os, og samtidigt sendes der prøver til et uvildigt smagspanel, som vi bruger til at krydsreferere med vores egne resultater. Derefter skal diverse analyser (økologirapport, MOSH/MOAH-test, sporbarhedsdokumenter, mv) udfærdiges. Og så er der lige noget med en prisforhandling…
Det kunne gå hurtigere, hvis vi bareringede til en producent og sagde: ”Send mig noget olie”. Men sådan arbejder vi ikke
Juleopskrifter
Slutteligt vil vi gerne slå et slag for vores opskrifter på hjemmesiden. Der ligger bl.a. en virkelig dejlig gulerodskage med julens krydderier og ”Den ultimative julesalat”, som vil gøre sig på ethvert julebord.
Har I spørgsmål og/eller kommentarer, I vil dele med os, så er vi altid glade for at høre fra jer.
De bedste decemberhilsner fra hele Rosario-teamet
Sven og Annette
