FAQ
Ofte stillede spørgsmål
Ekstra jomfruolivenolie, også forkortet EVOO (Extra Virgin Olive Oil) bliver til ved knusning af oliven og uden tilsætning af varme eller kemikalier. Dette sker for at bevare frugtens naturlige karakter, såsom fx antioxidanter, polyphenoler og smagsprofil.
For at en olie kan klassificeres som ”ekstra jomfru” skal den bestå en kemisk test og en smagstest, som udføres af et uvildigt smagspanel/laboratorium.
Man kan sagtens stege i ekstra jomfruolivenolie. Faktisk er der mange studier, som viser, at ekstra jomfruolivenolie er mere stabil end andre olier, når den varmes op. Dette skyldes ikke mindst indholdet af antioxidanter, som olien bl.a. benytter til at bekæmpe angreb fra fx varme.
Ekstra jomfruolivenolie har et rygepunkt på omkring 180C.
Der er ikke forsket meget i stegning i olivenolie i Danmark, men DTU Fødevareinstituttet har i 2016 lavet en undersøgelse, som kan findes her:
Helt fint at stege i planteolie – DTU Fødevareinstituttet
Der findes mange engelsksprogede undersøgelser om emnet, bl.a. Acta Scientific Nutritional Health https://actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-02-0083.pdf
Det korte svar er ”ja”. Det har man gjort i Sydeuropa lige så længe som olivenolie har eksisteret, så det kan vi også. Under ”opskrifter” på denne hjemmeside vil du kunne finde flere opskrifter på kager og desserter med ekstra jomfruolivenolie.
Ved udvinding af olie fra olivenfrugten vil der altid være rester af pulp, frugtkød og vandpartikler, hvilket gør olien uklar.
Ufiltreret ekstra jomfruolivenolie er en stor delikatesse. Det smager fantastisk, men holdbarheden er begrænset pga. indholdet af frugtrester, som nedbrydes i olien. Derfor er langt størstedelen af den olie, vi har adgang til, filtreret.
Der findes producenter, som eksperimenterer med ufiltrerede eller dekanterede olier, nogle med større held end andre. Det er en udvikling, vi følger med interesse, men pt har vi kun filtrerede olier i vores sortiment.
I modsætning til vin bliver olivenolie ikke bedre med alderen. Tværtimod!
Tjek ”bedst før-datoen” når du køber en ekstra jomfruolivenolie og brug olien indenfor ca. 3 måneder efter flasken er åbnet. Det er her, den er bedst. Hjælp den med at holde sig så god som muligt så længe som muligt ved at opbevare den ved max 22C, og hold flasken ude af direkte sollys.
For Bag-in-Box er situationen en lidt anden. Temperaturanbefalingerne skal stadig overholdes, men tappeanordningen sikrer her, at der lukkes af for ilten, når der tappes, og olien udsættes ikke for lys. Derfor vil holdbarheden efter åbning være længere, helt op til ”bedst-før-datoen”.
Olien hader varme, ilt og lys. Derfor er det optimale opbevaringssted mørkt og køligt, og hvor temperaturen ikke overstiger 22C. Denne rette opbevaringsmetode vil forlænge holdbarheden af olien, og være med til at bevare smag og duft længere.
Når flasken er åbnet, brug den indenfor ca. 3 mdr (dette gælder ikke for Bag-in-Box).
Ekstra jomfruolivenolie vil begynde at størkne ved 12C. Så hvis du putter din olie i køleskabet, vil den være svær at få ud af flasken. Metoden kan dog fint anvendes, hvis man har en god olie, som man gerne vil holde på, og man fx skal på ferie. Olien vil blive flydende igen efter nogle timer i stuetemperatur.
Hvis man presser appelsiner, får man appelsinjuice. Hvis man presser oliven, får man olivenjuice. Og det er det, ekstra jomfruolivenolie er: En juice, presset af oliven.
Du kan se mere om selve udvindings/ekstraktionsprocessen og om forskellige måder at høste på her.
Farve er ikke en indikator for kvalitet. En ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet kan rangere fra lys gul til mørk grøn, afhængig af olivensort, geografi, klima, jordbundsforhold og høsttidspunkt.