Frantoio-oliven
Frantoio-oliven
Frantoio
Frantoio er en kendt og udbredt italiensk olivensort, som oprindeligt stammer fra Toscana. Det er en sort, som under de rigtige forhold giver et højt udbytte, og bl.a. derfor har sorten bredt sig til andre lande, fx Spanien.
Hver olivensort er udstyret med dens helt egen duft og smag, men der kan der skrues op og ned for smags- og duftnoter, afhængigt af klima, jordbundsforhold og høsttidspunkt. Det betyder, at en Frantoio kan opføre sig helt anderledes nær Valencia i Spanien end i Toscana.
Uanset hvor træet står, så er Frantoio-olier generelt kendetegnet ved en høj frugtagtighed i smagen, det giver behagelige olier, og dette gør sig også gældende for de to, vi har i Rosarios sortiment. De er begge dyrket i Spanien men i to forskellige områder, og høstet på forskellige tidspunkter.
Puerta de las Villas Frantoio stammer fra olivenmarker i Sierra de las Villas, i Jaén-provinsen i Andalusien. Den er høstet på halvmodne oliven, og er et venligt bekendtskab, hvor intensiteten stille og roligt stiger og falder igen. Det er mere som en køretur i et dansk bakkelandskab end som rutschebanen i Tivoli. Det er banan og æble med græsnoter, der dominerer duft og smag.
Det er én landmand, som leverer Frantoio til møllen, Puerta de las Villas, som er en velrenommeret mølle, der vinder priser for deres olier gang på gang. Olien udvindes hurtigt efter plukning. Dette er vigtigt, for at få olie af høj kvalitet.
Puerta de las Villas Frantoio er certificeret økologisk, og certificeret koldpresset (max 27C ved fremstilling).
OLIOLI
OliOli Frantoio dyrkes i Valencia-området og er høstet på ultragrønne oliven, allerførst i sæsonen. Olien er frugtagtig, med en medium krydret og bitter oplevelse. Duften og smagen er en symfoni af bl.a. nåleskov, frisk rosmarin og citrus. Det er en enestående kombination, og en oplevelse både for næsen og ganen.
De Frantoio-oliven, som bruges til OliOli Frantoio, vokser i et Unesco-klassificeret naturreservat. Møllen og markerne ejes og drives af Maria Dolores og Gonzalo, som er mor og søn, og det var den første olivenmølle i Valencia-området, som udelukkende er økologisk. Det er en meget lille mølle, med en meget lille produktion. Fx produceres der kun omkring 1000 flasker OliOli Frantoio årligt, (antal afhængig af høstudbyttet). Af samme årsag klassificeres olien som ”Limited Edition”, og alle flaskerne er nummererede.
OliOli Frantoio er certificeret økologisk, og certificeret koldpresset (max 27C ved fremstilling).