Koldpresset
Koldpresset
Hvad betyder koldpresset egentlig?
I gamle dage knuste man oliven i en stenpresse, fordelte massen mellem sivmåtter og pressede massen to gange. Heraf udtrykket ”første og anden presning”.
Denne metode bruges ikke længere i moderne produktion. I dag foregår alt mekanisk, i et lukket system. Frugterne knuses og massen behandles i en centrifuge, i én arbejdsgang.
Ordet ”presning” er derfor noget misvisende, man taler i stedet om ”udvinding” eller ”ekstrahering”.
Udvinding eller ekstrahering af ekstra jomfruolivenolie må max ske ved 27°C, hvilket netop er definitionen på koldudvinding. Overstiger massen de 27°C har det en negativ indvirkning på oliens duft og smag. Det er fristende at opvarme massen yderligere, fordi man dermed vil kunne få mere olie, men opvarmning over 27°C vil sætte spor i olien som uønskede/negative smagsnoter og vil derudover ikke være tilladt, da et krav til ekstra jomfruolivenolie netop er, at temperaturen ikke må overstige 27°C.
Når der på flasker angives, at en ekstra jomfruolivenolie er ”koldpresset” og ”af første presning” er det dermed en reference til forældede produktionsmetoder, og dermed mere et markedsføringstrick end en egentlig produktionsbeskrivelse.