Æblekage med flødekaramel
Denne kage er nem at bage, og kan varieres i en uendelighed med tilbehøret

90
bagværk, kage, dessert
dansk
8
Ingredienser
- 300 g brun farin
- 4 æg, delt i blommer og hvider
- 2 dl ekstra jomfruolivenolie med en blomsteragtig note fx. Rosario Manzanilla Cacerena som dufter og smager af grønne æbler
- 250 g hvedemel
- 2 tsk. bagepulver
- 1 tsk. natron
- ½ tsk. salt
- 1-2 tsk. stødt kanel
- ½ tsk. stødt nellike
- ½ tsk. stødt muskat
- 4 æbler
- 50 g valnøddekerner
- 1-2 spsk sukker og evt lidt ekstra kanel til pynt
- 1/2 l piskefløde
- 1/2 dl sirup
- 60 g flormelis
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175C. Klip bund og sider i bagepapir til at fore en 24 cm springform med. Smør formen med lidt olie, inden du placerer papiret (ved at smøre med lidt olie, holdes papiret på plads, og ved at klippe papiret i stedet for at folde, får kagen en pænere side)
- Bland mel med bagepulver, natron, salt og krydderier. Sæt til side. Hak nødderne groft. Sæt til side
- Pisk æggeblommerne luftigt sammen med farin, brug en elpisker. Tilsæt herefter olien lidt efter lidt, mens du pisker godt
- Sigt melblandingen i dejen, og vend rundt med en ske eller en dejskraber. Du vil opleve, at massen virker tør. Fortvivl ikke, det bliver der lavet om på lige om lidt
- Skræl 3 hele æbler og riv dem groft. Stop, før du når for langt ind mod kernehuset. Rør de revne æbler og hakkede nødder i dejen. Der skal lidt kræfter til, men du vil opleve, at dejen bliver fugtig af saften fra æblerne
- Pisk æggehviderne helt stive i en ren skål med en elpisker, og fold dem forsigtigt i dejen. Hæld dejen i formen
- Skræl det sidste æble og læg skiverne ovenpå dejen i et pænt mønster. Drys med lidt kanel og sukker
- Bag kagen på næstnederste ribbe i ovnen i ca. 45-55 minutter. Tjek, at den er færdig ved at stikke en træpind i dejen. Der må ikke hænge dej ved, så skal den have lidt længere. Husk at ovne varmer forskelligt. Lad kagen afkøle i formen
- Lav en karamelsauce af 2 dl fløde, som koges med 60g flormelis og 1/2 dl sirup ved svag varme i ca 20 min. Saucen skal være tyk. Stil den koldt til servering. Pisk 2,5 dl fløde til skum. Servér karamelsauce og flødeskum i to skåle - alternativt kan du dække kagen med flødeskum og hælde karamelsaucen over.
Noter
Hvis du ønsker mere æble, kan du koge en æblemos, flække kagen og lægge den sammen med mosen inden servering.