Den ultimative julesalat med baconsvøbte dadler
Salaten er nemt lavet – især hvis du vælger at købe færdigskyllet og -hakket kål og blomkålsris samt granatæblekerner, hvor andre har gjort arbejdet med at pille kernerne ud af den eller meget imponerende frugt. De små kerner er som syrebomber, der eksploderer i munden, så de er svære at undvære.

40
Salat
Dansk. nordisk, spansk
-1
Ingredienser
- 100 gram skyllet og hakket grønkål
- 50-100 gram strimlet eller grofthakket rødkål
- 100 gram blomkålsris (kan udelades)
- En håndfuld hasselnødder
- 14 dadler af den bedste, fuldfede slags
- 1 pakke bacon
- Saft og skal af 1 økologisk appelsin
- ½ dl (mindst) økologisk ekstra jomfruolivenolie, gerne en Early Harvest med lidt ”spark” i
- 1 dl granatæblekerner
- -3 mandariner eller klementiner
- Flagesalt og groftkværnet peber
Sådan gør du
- Start med dadlerne, som udstenes, hvis der er sten i dem. Pak hver daddel ind i en halv skive bacon og læg dem på en bageplade med sammenføjningen nedad. Bages v 200C til baconen er sprød (tager ca. 10-15 min). Afkøles.
- Rist hasselnødderne på en tør pande. De skal have en lettere branket overfalde. Fjern hinderne mellem to stykker køkkenrulle, et viskestykke eller gnid dem mellem dine håndflader (og helst over vasken, for det sviner).
- Bland grønkål og rødkål i en stor skål, riv skallen fra appelsinen fint, og tilsæt. Pres saften fra appelsinen ned over kålen og krydr med flagesalt og groftkværnet peber – hvor meget, er en smagssag. Prøv dig frem Hæld olivenolien ned i skålen. Nu skal olien masseres ind i kålen. Og det gøres bedst med fingrene. Det lyder underligt, men får man ikke arbejdet olien godt ind i kålen bliver den tør og kedelig at tygge i. Det tager nogle minutter – og dine hænder er dejligt bløde bagefter 😊
- Når olien er godt indarbejdet i alle ingredienserne, kommer turen til mandariner, som pilles, deles i både og hver båd skæres i mindre stykker. Fordel stykkerne over salaten.
- Fordel de ristede nødder og granatæblekernerne over salaten Drys blomkålsris over, så det ligner sne. Læg til sidst de baconsvøbte dadler på salaten.
Noter
Kan spises til alt og er også velegnet som frokostret.
Tip:
Alle ingredienserne til salaten kan laves klar i forvejen, så den kan samles på forholdsvis kort tid. Vil du massere kålen med olie i god tid før du skal spise den, så vent med salt. Det gør kålen ”træt”, hvis den får lov til at stå for længe.