Kålsalat med parmesan, æble og parmaskinke
Salaten kunne også hedde ”sprødstegt parmaskinke er konge”. Parmaskinkens salte sprødhed løfter nemlig grønkål og blomkål op på et helt andet niveau. Det tager lidt tid at placere de ultratynde skiver skinke på en bageplade. Men alle trængsler er glemt, når du sætter tænderne i den sprøde skinke.

45
Forret, salat
Dansk, Middelhavet
4
Ingredienser
- 100 g skyllet og hakket grønkål
- 100 g blomkålsris
- 1 økologisk citron, saft og skal
- 0,5 dl ekstra jomfruolivenolie, fx Entre Caminos Hojiblanca fra Rosario
- 1 dl høvlet parmesanost
- 1 pakke parmaskinke i skiver
- 1 syrligt æble
- 1 håndfuld ristede hasselnødder
- Flagesalt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Start med at riste skinken. Læg skinkeskiverne på bagepapir og sæt i ovn ved 200C midt i ovnen. Alt afhængig af din ovn skal de have 10-15 min. De skal være sprøde, men ikke brændte – og grænsen er hårfin, lidt som med småkager. Lad skiverne afkøle på pladen.
- Rist hasselnødderne på en tør pande og fjern skallerne ved at gnide dem mellem to stykker køkkenrulle, eller i håndfladen.
- Bland de to slags kål i en stor skål, riv skallen fra citronen fint og tilsæt. Pres saften fra citronen ned over kålen og krydr med flagesalt og groftkværnet peber – hvor meget, er en smagssag. Prøv dig frem.
- Hæld olivenolien ned i skålen. Nu skal olien masseres ind i kålen. Og det gøres bedst med fingrene...
- Så kommer turen til æble og parmesan. Her skal du helst bruge et mandolinjern, men et skarpt rivejern, som kan lave skiver, kan også gøre det. Høvl først parmesan, så æble tyndt, så du får fine, delikate skiver.
- Til sidst samles salaten. Læg indholdet fra skålen i midten, dekorér med æbleskiverne, parmesanskiverne, nødderne, og stik til sidst den sprødstegte skinke ned i salaten.
Noter
Salaten er nemt lavet – især hvis du vælger at købe færdigskyllet og -hakket grønkål, og lader andre rive blomkålsrisen for dig.
Salaten skal ikke stå for længe, da kålen hurtigt bliver ”træt”, fordi der er tilsat salt. Vil du lave den i god tid, kan du vente med at tilsætte salt til allersidst.
Kan spises til alt og er også velegnet som frokostret.