Mandelkage med olivenolie og citrus
Olivenolie i en kage? Det kan man sagtens og det fungerer rigtig godt. Olie i kage giver ekstra saftighed, og når du bruger en god olivenolie, bliver kagen friskere i smagen og olivenoliens grønne, frugtige græsnoter løfter citrussmagen, så den bliver endnu mere parfumeret. Kagen holder sig frisk og svampet i flere dage.

90
Dessert, kage
Middelhavet
Ingredienser
- 150 g hvedemel
- 100 g mandelmel
- 2 tsk bagepulver
- 1 økologisk appelsin
- 1 økologisk citron
- 4 æg str. M/L
- 275 g sukker
- 1,5 dl ekstra jomfruolivenolie, fx Rosario Manzanilla Cacereña Classic
- 1 tsk ekstra jomfruolivenolie + 2 spsk sukker til formen
- 25 g mandelflager
- evt. 1 spsk flormelis til pynt
Sådan gør du
- Bland hvedemel, mandelmel og bagepulver sammen i en skål.
- Riv skallen af appelsin og citron fint og pisk det sammen med æg og sukker, til det er lyst og skummende
- Pres saften af appelsinen og citronen. Jeg fik ca. 0,75 dl appelsinsaft og 0,5 dl citronsaft. Det gør ikke så meget, om der er lidt mere eller mindre
- Hæld olien langsomt i dejen, mens der piskes
- Tilsæt appelsin- og citronsaft og melblandingen og vend dejen forsigtigt sammen, uden at slå for meget luft ud af den
- Kom bagepapir i bunden af en springform på ca. 22 cm. Smør med olie og drys med sukker. Bank overskydende sukker ud og hæld dejen i formen. Drys mandelflager på toppen
- Bag kagen ved 175°C (varmluft) i 50-60 min. Dæk evt. kagen løst med et stykke alufolie de sidste 10 min. hvis den begynder at se for mørk ud
- Lad kagen køle af på en rist, inden den tages ud af formen. Drys evt. med flormelis gennem en sigte inden servering
Noter
Kan serveres med lidt vaniljeis og nogle dråber ekstra jomfruolivenolie, hvis kagen skal bruges som dessert.