Panzanellasalat
Panzanella er en italiensk salat, baseret på brød. I dette tilfælde er det hjemmelavede croutoner af brød, der er blevet lidt træt. Det forvandles til en ny ret, i stedet for at smide brødet ud.

60
Salat
Italiensk
4
Ingredienser
- Brødrester (ikke rugbrød)
- 600 g cherrytomater (eller andre tomater), bare de er godt modne
- En håndfuld frisk basilikum
- 0,5 dl ekstra jomfruolivenolie (måske lidt mere)
- 1 spsk hvid vineddike
- 1 lille salatløg
- Flagesalt
Sådan gør du
- Lav croutoner af store tern brødrester (ikke rugbrød, men ellers alt andet) som stænkes rundhåndet med ekstra jomfruolivenolie, drysses med salt (og måske krydderurter?) og bages i ovnen ved 150C, til brødet er gyldent (omkring 15 min). Lad croutonerne køle af. De kan laves i forvejen og opbevares i en dåse med låg.
- Halvér cherrytomaterne, læg dem i en si med en skål under, og drys med 2 tsk flagesalt. Lad dem stå ved stuetemperatur i mindst en time, de skal safte, for du skal bruge saften
- Til dressingen bruges den opsamlede tomatsaft, som tilsættes eddike, hvorefter der piskes godt. Tilsæt langsomt ekstra jomfruolivenolie og pisk imens, så saften og olien emulgerer. Dette er vigtigt – safter dine tomater meget, skal du måske bruge mere olie, så det ikke bliver noget tyndt pjask. Smag til med peber og måske lidt ekstra salt.
- Skær et salatløg i tynde ringe og hak basilikum groft.
- Bland cherrytomater, løgskiver, basilikum og en god mængde brødcroutoner (husk, det er en brødsalat med tomater, ikke omvendt) i en skål, og vend dressingen i. Lad salaten stå og trække en halv time inden den serveres, så brødet kan opsuge noget af væden.
Noter
Kerner i brød/rundstykker tilføjer salaten en interessant twist. Husk, der er masser af salatopskrifter, hvor kerner og frø indgår som en del af ingredienserne. Her får vi dem med (næsten) gratis.