Piadina
Piadina er et italiensk fladbrød, som bages på en pande. Dejen er let at arbejde med, og det færdige resultat fyldes med alle de ting, du bedst kan lide.

30
Frokost, skovtur, natmad, madpakke
Italiensk
Ingredienser
- 400 g Tipo 00-mel
- Ca. 200 ml lunkent vand
- 25-30 ml ekstra jomfruolivenolie
- ½ tsk. bagepulver
- Lidt flagesalt
Sådan gør du
- Bland mel, salt og bagepulver i en skål. Tilsæt ekstra jomfruolivenolien og bland med en skraber. Tilsæt vandet, lidt efter lidt, til du har en smuldredej, som du samler til en dejkugle med hænderne. Du skal ikke ælte den for meget
- Lad dejen hvile tildækket i 30 min, og del den derefter i 8-10 stykker og rul stykkerne ud til cirkler på et bord, drysset med ganske lidt mel. Størrelsen kommer an på din pande, tykkelsen på, om du vil have dem sprøde (tyndere) eller om der skal være lidt bid i (tykkere)
- Smør en pande med lidt olivenolie (brug evt. køkkenrulle til at fordele olien med – gem papiret, du kan bruge det under hele processen). Varm panden op – ikke på fuldt blus, men der skal være godt med varme på. Prøv dig frem (det er lidt som med pandekager)
- Børst piadinaen fri for evt overskydende mel, kom den på panden, prik den med en gaffel og lad den stege 1-2 min på hver side. Tryk eventuelle bobler flade med en paletkniv undervejs
- Læg den færdige piadina på et viskestykke og dæk den til med viskestykket. Gentag
- Fyldet kan varieres i en uendelighed, men princippet er, at der altid skal en form for ”dressing” på piadinaen først. Det kan være ricottaost, pesto, creme fraiche (måske med lidt hvidløg), eller hvad du foretrækker. Herefter salat (blandede salatblade, fx) og ost, fx skiver af høvlet parmesan, pecorino, burrata eller mozzerella, og noget mere grønt, fx tynde skiver tomat. Er du til kød, så er skinke, mortadella, stykker af kylling, laks eller bacon nogle af mulighederne. Til sidst dryppes med en god ekstra jomfruolivenolie, piadinaen foldes sammen og deles i to med en skarp kniv
Noter
Piadina holder sig 1-2 dage i en beholder med tætsluttende låg, hvis du skal bruge dem til madpakker, men er naturligvis bedst, når de er friskbagte (akkurat som med pandekager).
Som madpakke kan de fyldes og pakkes ind. Skal du bruge dem til fx gæster eller let aftensmad, så sæt gerne forskelligt fyld på bordet, så gæsterne selv kan fylde dem med det, de helst vil spise.