Salsa Romesco
Salsa Romesco minder meget om en anden sauce, der serveres i dele af Katalonien som dip til calçots, en slags store forårsløg, som dyrkes i regionen. Vi har ingen calçots i Danmark, men vi har det sorte bælte i porrer, som smager skønt sammen med Salsa Romesco

60
Dip, sauce, salsa, tapas
Spansk
Ingredienser
- 3 røde modne snackpebre (snackpebre er lettere at få skindet af, når man bager dem)
- 3 fed hvidløg m skal
- 3 pænt store og modne tomater
- 1 stk. ristet brød
- 50 g hasselnøddekerner
- 50 g mandler
- 1-2 tsk. sød paprika
- 1-2 spsk. sherryeddike
- 1-2 dl ekstra jomfruolivenolie
Sådan gør du
- Anbring pebrene, tomaterne og hvidløg på en bageplade, beklædt med bagepapir. Hæld lidt ekstra jomfruolivenolie over, og bag ved 200C i ca. 25-30 min. Afkøl, men smid ikke saften væk – du skal bruge den om lidt
- I mellemtiden ristes nøddekernerne på en tør pande, til de har fået god farve. Lad dem afkøle lidt, gnid derefter skallerne af hasselnødderne. Gøres bedst mellem dine håndflader
- Hæld kogende vand over mandlerne og smut dem. Rist dem derefter på den rengjorte pande i lidt olie
- Rist et stykke hvidt brød. Det skal helst være uden for mange kerner
- Fjern blomst og skind fra tomaterne og stilk, kerner og skind fra peberfrugterne. Det går let med snackpebre. Fjern ligeledes skal fra hvidløgsfeddene
- Kom tomat, hvidløg, peberfrugt, nødder, mandler, brød, paprika, sherryeddike og saften fra grøntsagerne i en blender (stavblender kan også virke, hvis den er af den kraftigere slags), og blend, mens du langsomt tilsætter olien. Hvor meget/lidt det skal blendes, og hvor meget olie, der skal bruges, afhænger dels af grøntsagernes størrelse og saftindhold, dels af, hvad du selv bedst kan lide. Du kan køre den, så der stadig er bid, eller køre den glat
Noter
Prøv også Salsa Romesco sammen med andre dampede grøntsager, bruschetta, eller til ostebordet. Skulle der være noget tilbage, så vend det i en gang kogt pasta. Det smager fantastisk