Arbequina-oliven
Arbequina-oliven
Arbequina
Arbequinaen stammer oprindeligt fra byen Arbecas i Katalonien. Nu har den spredt sig til det meste af Spanien, og det er der flere årsager til.
En af dem er dens villighed til at slå rødder, når man planter den. En anden, at den egner sig til højintensiv dyrkning, da den kan plantes som hæk og høstes med en mejetærsker. En tredje er, at den giver et højt udbytte. En fjerde, at den giver en meget ”venlig” olivenolie, med sødme og en behersket bitterhed – men det betyder ofte, at indholdet af antioxidanter er lavere end det, man får fra visse andre sorter.
Dette er dog ikke tilfældet for denne Arbequina, da den er høstet ultratidligt. Og den er GRØN-GRØN-GRØN. Ikke kun i farven, men også i duften og smagen, med overvægt af noter af grønne bananer/æbler, tomatblade og kiwi. Den krydrede, pebrede fornemmelse træder tydeligt frem, men den er ikke aggressiv. Det er bitterheden heller ikke.
OLIOLI
”1 Olivo Por La Paz” er produceret i Valencia-området af Maria Dolores og hendes søn Gonzalo som ejer OliOli. Møllen er den første fuldt økologiske mølle i området og i markerne omkring møllen dyrkes en meget lille produktion af forskellige olivensorter. Området ligger i et Unesco-klassificeret naturreservat.
Oliens navn, ”1 Olivo Por La Paz” betyder ”Et oliventræ for fred”. Økologi, høj kvalitet og bæredygtighed er noget af det, der optager folkene bag OliOli, og derfor donerer de 0,7% af indtægten fra denne olie til velgørende formål, som er målrettet jorden, oliventræer og olivenolie.