Det rigtige valg

Hvad skal man se efter, når man køber god olivenolie?

At købe olivenolie er et tillidsspørgsmål. Her er en hurtig guide til de ting, du skal være opmærksom på, når du køber olivenolie. I kursiv er angivet, hvad Rosario gør, for selv at leve op til de gode råd.

  1. Ekstra jomfruolivenolie

Først og fremmest skal man gå efter en ekstra jomfruolivenolie (ofte forkortet til AOVE på spansk og EVOO på engelsk). Olivenolie inddeles i flere kategorier, og ekstra jomfruolivenolie er olie af højeste kvalitet. Du kan læse mere om klassifikation af olivenolie her.

Rosario sælger kun ekstra jomfruolivenolie af høj kvalitet.

  1. Holdbarhed

Tjek dernæst holdbarhedsdatoen. Husk, at holdbarhedsdatoen er betinget af, at olivenolien er opbevaret korrekt. Er dette ikke sket (er olivenolien transporteret/opbevaret for varmt og/eller for lyst, vil holdbarhedsdatoen forkortes. Når flasken er åbnet, skal indholdet bruges hurtigst muligt, helst indenfor 2-3 måneder. Husk, at olivenolie er en frugtjuice.

Olivenolie pakket i en bag-in-box løsning har en længere holdbarhed efter åbning, da olivenolien i denne emballage ikke udsættes for lys og luft på samme måde som i en flaske. Den skal dog stadig opbevares ved max 22 grader C for at sikre den optimale betingelser.

Vores olivenolie opbevares på et lager, hvor temperaturen ikke overstiger 22 grader C. Transport til Danmark foregår via køletransport i de måneder, hvor der er risiko for højere temperatur end 22 grader C.

  1. Emballage

Undgå gennemsigtige flasker. Olivenolie kan ikke lide lys. Olivenolie kan heller ikke lide for meget varme (max. 22 grader C er det bedste), så gennemsigtige flasker, der er placeret under lamper i butikken, hvor de måske ovenikøbet har stået et stykke tid, er ikke et godt køb.

Rosarios olivenolie leveres i mørke glasflasker a 500ml. Derudover leverer vi olivenolie i bag-in-box, som holder lys og ilt ude. Fra bag-in-box kan der tappes i en mindre flaske/beholder, som godt kan stå fremme, hvis indholdet bruges indenfor kort tid. Vælg en flaske, som kan rengøres.

  1. Oprindelsen

Er olivenolien lavet på én sort oliven fra ét bestemt land, eller er det et opsamlingsheat af olier fra hele EU, eller andre verdensdele? Det bedste er, hvis olivensorten er navngivet. Så har man mulighed for at gå efter en sort (eller en blanding af 2-3 sorter, også kaldet “coupage”), med en smag, man kan lide. Udover det, vil en bestemt olivensort ofte give forbrugeren en pejling af, hvor olien kommer fra, da bestemte sorter er hjemmehørende i forskellige lande. Et eksempel er sorten Manzanilla Cacereña, som stammer fra Cáceres-provinsen i Extremadura, Spanien.

På Rosarios produkter vil det altid fremgå, hvilke oliventyper, der er brugt. Vi kender vores leverandører personligt, og de er nøje udvalgt, efter kriterier om kvalitet, økologi og værdisæt.

  1. Tilbud

Hvis et tilbud er for godt til at være sandt, så er det det nok også for godt til at være sandt. Kvalitet koster, og derfor er det en illusion, at man kan købe ekstra jomfruolivenolie af fineste kvalitet for 60 kr. pr liter, når der skal betales arbejdsløn til bønderne og olivenmøllen, emballage, fragt, moms og skatter samt fortjeneste til både importører og butik.

Rosario ønsker at give producenter i en trængt branche mulighed for at udvikle sig, samtidig med at danske forbrugere får adgang til økologisk jomfruolivenolie af høj kvalitet. Vi understøtter økologiske producenter, som har bevæget sig væk fra konventionel dyrkning.