Klassifikation af olivenolie

Den olie, vi får fra oliven, er en frugtjuice. Hvis vi ønsker den reneste og mest naturtro variant af denne frugtjuice, skal vi finde en olie:

  • som laves af oliven af høj kvalitet
  • hvor olien udvindes* straks efter plukning
  • som ikke udvindes* ved at tilsætte ekstra varme (det, der også kaldes ”koldpresset”)
  • som ikke indeholder tilsætningsstoffer

Ikke al olieproduktion kan opfylde ovenstående. Derfor inddeler man overordnet olien i tre kategorier.

  1. Ekstra jomfruolivenolie
  2. Jomfruolivenolie
  3. Olivenolie

Om en olie lander i kategori 1, 2 eller 3, afhænger af resultaterne af to testtyper:

a. En laboratorietest fra et anerkendt og uvildigt laboratorium
b. En smagstest (også kaldet en organoleptisk test), som udføres af et uvildigt og godkendt smagspanel

Ekstra jomfruolivenolie

Hvis en olivenolie opfylder laboratorieværdierne for ekstra jomfruolivenolie i test “a” og vurderes fejlfri i duft og smag i test “b”, klassificeres den som ekstra jomfruolivenolie. Rosario sælger kun olie i denne kategori.

Jomfruolivenolie

Hvis en olivenolie ikke opfylder laboratorieværdierne for ekstra jomfruolivenolie i test “a”, men kan opnå de mere lempelige værdier for jomfruolivenolie, og/eller vurderes til at have mindre fejl i test “b”, klassificeres den som jomfruolivenolie. Bemærk, at jomfruolivenolie i princippet kan bestå laboratorietesten for ekstra jomfruolivenolie, men hvis smagspanelet finder fejl og mangler, kan den aldrig blive klassificeret som ekstra jomfruolivenolie.

Olivenolie

Her er der tale om en blanding af jomfruolivenolie og raffineret olivenolie. Man raffinere olien, for at fjerne defekter og urenheder. Her er vi altså så langt væk fra frugtjuice, som vi overhovedet kan komme. Der findes desuden flere klassificeringer, som ikke er beskrevet her.

*Når vi bruger ordet ”udvinde” i stedet for ”presse” er det, fordi de fleste møller ikke længere presser oliven, men centrifugerer dem i stedet.