Olivenplantage i Extremadura

Om os

Tak fordi du besøger vores hjemmeside.

Vi er Annette og Sven. Begge har vi boet, arbejdet og rejst i Spanien i årevis, et land, som vi holder meget af. Vi kommer aldrig hjem uden at have lært noget nyt.

Annette og Sven ved en Oliven mølle i Sevilla
Annette og Sven (til venstre) ved en mølle i Sevilla

En af de ting, vi har lært, er at bruge olivenolie og at sætte pris på olivenolie af høj kvalitet. Vi har tit undret os over, hvorfor vi kunne få velsmagende olivenolie i Spanien, mens det meste af den olivenolie, vi kan købe herhjemme, ikke smager af noget. Men det var først efter ophold i Extremadura og Andalusien, at vi for alvor fik øjnene op for, hvorfor en olivenolie kan smage så forskelligt. At smag, duft og konsistens påvirkes af, hvilken olivensort, man bruger, og af, hvordan olien produceres, høstes og behandles. Det kan du læse mere om her. (link følger)

Men hvordan skal man vide det, når man står foran hylden i supermarkedet? Det er ikke muligt at smage på produktet, og selv hvis det kunne lade sig gøre, hvad skal man så gå efter? Ofte er prisen med til at styre, hvad der ender i indkøbskurven, men det er på ingen måde en garanti for kvaliteten. Og har man gjort sig umage med at købe ind til en lækker salat, så er det da ærgerligt at drukne de gode ingredienser i et fladt industriprodukt, når der faktisk er andre muligheder. 

Derfor drog vi ud på en mission. At finde olivenolie af bedste kvalitet, og importere den til Danmark. At give danskerne tips til, hvordan man vælger en god olie. Men værdierne bag produktionen af olivenolie er heller ikke ligegyldige. Således blev firmaet ”Rosario” til.

Olivenhøst i Extremadura
Olivenhøst i Extremadura

På vores vej rundt i olivenland har vi mødt mange forskellige mennesker med forskellige tilgange til oliven og olivenolie, både i dyrkningsmetoder og måden at høste, lave og sælge olivenolie på. Det spænder lige fra små, selvstændige olivenbønder, over kooperativer, ejet af bønderne selv, og til højindustriel fabriksproduktion.

Det blev hurtigt tydeligt, at overlevelse i branchen er svær, især for de små producenter og i særdeleshed for de, som ønsker at bevæge sig væk fra konventionel olivendyrkning.  Derfor går vi primært efter at støtte dygtige og modige olivenbønder, som har skiftet fra konventionel til økologisk produktion. Det kan vi gøre ved at give dem et vindue til vores del af verden, et vindue, mange af dem er for små til at åbne selv, da det kræver resurser, de ikke har. 

Du kan læse mere om vores samarbejdspartnere her. (link følger)

Vores vision: 

Vi ønsker at give danske forbrugere adgang til ekstra jomfruolivenolie af virkelig høj kvalitet. Vi ønsker, at danske forbrugere får viden om olivenolie, lærer forskellige typer af olier at kende, så de selv kan træffe kvalificerede beslutninger, når de køber ind, og kan vælge det, der passer bedst til deres egen smag og madvaner.

Levering af tidlige høstoliven
Levering af tidlige høstoliven

Vi ønsker at understøtte talentfulde producenter og møller i Spanien ved at etablere en direkte linje fra producent til forbruger, uden fordyrende mellemled, og med henblik på at undgå de etablerede handelskanaler. En del af disse er en direkte trussel for de små producenters overlevelsesevne. Derudover har nogle af disse virksomheder en historik, hvor de sælger ekstra jomfruolivenolie, som ikke opfylder betingelserne for at kunne klassificeres som ekstra jomfruolivenolie. Derfor er ærlighed og transparens lige så vigtigt for os som produktet selv. 

Det med klassificeringen af ekstra jomfruolivenolie kan du læse mere om her.

Uddannelse:

Uden uddannelse går det ikke. Det blev vi meget hurtigt klar over.  Derfor er vi i dag certificerede olivenolie-sommeliers, uddannet på ESAO (Escuela Superior del Aceite de Oliva) i Spanien. Her lærte vi blandt andet at smage os frem til den allerbedste olivenolie, en egenskab, som er nødvendig, når vi skal udvælge den olie, vi ønsker at introducere for danske forbrugere. 

Vi deltager løbende i kurser og efteruddannelsesprogrammer. 

Annette er derudover medlem af WIOO, Women in Olive Oil, en international organisation for kvinder i olivenoliebranchen.

Hvorfor navnet Rosario?

Under et besøg på en olivenmølle i høsten, mødte vi Rosario. Hun ankom til møllen iført arbejdstøj, direkte fra marken, med et læs oliven af høj kvalitet. Rosario var tydeligt stolt af sit produkt, men lagde heller ikke skjul på, at hun ikke kom sovende til resultatet. Der lå mange timers arbejde i at levere de flotte oliven. 

Rosario udstrålede mod, stolthed og ærlighed og blev dermed – uden at vide det selv – et skoleeksempel på de kvinder og mænd, vi møder i branchen, som sætter en ære i at levere et kvalitetsprodukt. 

Derfor var vi ikke i tvivl, da tiden kom til at navngive vores egen olie. Den skulle selvfølgelig hedde Rosario. Et symbol på ærlighed, stolthed, mod og ikke mindst kvalitet.

Vi håber, du bliver lige så glad for vores økologiske ekstra jomfruolivenolie, som vi selv er. 

De bedste hilsner

Annette og Sven