Piadina
Mødet med piadina
På vej hjem fra en messe i Italien var der ventetid i Verona Lufthavn, og da det samtidig var frokosttid, gik vi på jagt efter noget spiseligt. Vi faldt over et sted, hvor de serverede piadina, i stedet for sandwich, der nemt kan virke meget tunge. Den piadina, vi fik serveret, var virkelig lækker, og hvad er så mere nærliggende end at gå direkte hjem i køkkenet og eksperimentere med at bage piadina. Resultatet har du her.
Hvad er piadina?
Piadina er et italiensk fladbrød, som bages på en pande. Til piadina-dej bruges typisk Tipo 00-mel, dejen indeholder ikke gær og skal dermed ikke hæve. Piadina-dej er meget let at arbejde med, og kan uden problemer håndteres af både børn og voksne. Fyldet kan varieres i en uendelighed.
Tidligere blev piadina bagt med svinefedt, vi anvender naturligvis vores egne ekstra jomfruolivenolier, både i dejen og som smagsgiver til fyldet. Til dejen anvender vi vores egen Rosario Classic, som har en grøn etiket og er en mildere ekstra jomfruolivenolie, hvilket bl.a. gør den meget velegnet til bagværk – Rosario Classic, 500 ml Manzanilla Cacereña olivenolie
Ingredienser
- 400 g Tipo 00-mel
- Ca. 200 ml lunkent vand
- 25-30 ml ekstra jomfruolivenolie, fx Rosario Manzanilla Cacereña (grøn dame)
- ½ tsk. bagepulver
- Lidt flagesalt
Sådan gør du
- Bland mel, salt og bagepulver i en skål. Tilsæt ekstra jomfruolivenolien og bland med en skraber. Tilsæt vandet, lidt efter lidt, til du har en smuldredej, som du samler til en dejkugle med hænderne. Du skal ikke ælte den for meget
- Lad dejen hvile tildækket i 30 min, og del den derefter i 8-10 stykker og rul stykkerne ud til cirkler på et bord, drysset med ganske lidt mel. Størrelsen kommer an på din pande, tykkelsen på, om du vil have dem sprøde (tyndere) eller om der skal være lidt bid i (tykkere)
- Smør en pande med lidt olivenolie (brug evt. køkkenrulle til at fordele olien med – gem papiret, du kan bruge det under hele processen). Varm panden op – ikke på fuldt blus, men der skal være godt med varme på. Prøv dig frem (det er lidt som med pandekager)
- Børst piadinaen fri for evt overskydende mel, kom den på panden, prik den med en gaffel og lad den stege 1-2 min på hver side. Tryk eventuelle bobler flade med en paletkniv undervejs
- Læg den færdige piadina på et viskestykke og dæk den til med viskestykket. Gentag
- Fyldet kan varieres i en uendelighed. Se under "noter" nedenfor, her er der ideer til fyld og forskellige kombinationer
Noter
Piadina som en alternativ til en almindelig sandwich
Som tidligere nævnt er brødmængden i en piadina ikke så massiv som i en traditionel sandwich, hvilket gør den knap så bastant. I Italien er piadina en kendt streetfood, og det er netop en af piadinaens styrker – den egner sig glimrende til at transporteres, og dermed til at kunne spises hvor som helst.
Det gør en piadina god at have med i madpakken, på skovturen, eller på farten.
Piadina er også meget velegnede som gæstemad. Invitér vennerne eller familien over, stil et fad nybagt piadina på bordet med forskelligt fyld, og lad gæsterne selv fylde deres piadina med det, de helst vil have. Det er en hyggelig måde at indtage et måltid på, og værten behøver ikke bekymre sig om gæsternes madvaner – det styrer de nemlig helt selv.
Fyld i en piadina
Der er rig mulighed for at variere din piadina. Princippet er, at der altid skal en form for dressing på piadinaen først. Det kan være ricottaost, smøreost, friskost, pesto, creme fraiche (måske med lidt hvidløg), eller hvad du nu foretrækker.
Herefter skal der noget grønt på din piadina – fx blandede salatblade eller grillede grøntsager. Tynde skiver tomat, agurk eller peberfrugt fungerer også fint.
En piadina vil også ofte indeholde ost, fx høvlet parmesan, pecorino, burrata, mozzarella eller brieost. En lokal mulighed er vesterhavsost.
Er du til kød eller fisk, så er skinke, mortadella, kylling, laks, tun eller bacon lækkert i en piadina.
Til sidst dryppes med en god ekstra jomfruolivenolie – fx Rosario Classic (Manzanilla Cacereña) eller Rosario Picual (Picual-oliven).
Piadinaen foldes og skæres over med en skarp kniv.
Tips til piadina
Piadina holder sig 1-2 dage i en beholder med tætsluttende låg, hvis du skal bruge dem til madpakker, men de er naturligvis bedst, når de er friskbagte – akkurat som med pandekager.